słodki stół na wesele

Wesele to jest piękna uroczystość, odświętne, eleganckie stroje, dużo gości, kwiatów i mega dobre jedzenie, którego jest dużo i wiele rodzajów. To wszystko łączy się i składa na piękne wspomnienia z wesela. Taki dzień jest jeden w życiu i warto, skoro się już wydaje tyle pieniędzy, zadbać nie tylko o estetykę, ale i o smak. Zwolenników słodkości nigdy nie brakuje, dlatego bez nich trudno już wyobrazić sobie wesele. Na każdym weselu powinien się pojawić jakiś tort i desery. Jednak należy zdać sobie sprawę, że zaplanowanie słodkości może być czymś więcej niż tylko nakarmieniem gości. Desery mogą być równocześnie dekoracją, atrakcją, a także pamiątką.

Ikona wesel – tort.

słodki stół na weseleŻelazną zasadą, którą należy kierować się, aby wesele na długo zapisało się w pamięci gości, jest zachowanie spójności przewodniego motywu uroczystości z wyglądem deseru. Bardzo ważny jest umiar i harmonia, tak by jego forma i kolor współgrały z resztą wcześniej dobranych elementów, takich jak: wystrój sali, dekoracje, ubrania, czy nawet dodatki. Najczęściej spotykane są torty utrzymane w jasnych barwach – głównie czysta biel, kawa z mlekiem, pudrowy róż, ewentualnie biały z wyraźnym akcentem innego koloru, co nadaje im eleganckiego, ale wyrazistego charakteru.

Coraz częściej jednak odchodzi się od klasyki i popuszcza wodze wyobraźni. Współcześnie Młoda Para może do woli przebierać w niekonwencjonalnych kształtach i wybierać spośród nawet najbardziej tęczowych kolorów. Dzięki temu deser ten nabiera indywidualnego stylu i przygotowywany jest pod konkretne wymagania. Odważni decydują się na tort w ciemniej lub nawet czarnej tonacji. Obalamy stereotypy – te barwy wcale nie przynoszą pecha.

Ślubna lista przedmałżeńskich zadań ciągnie się w nieskończoność, a każdy najmniejszy detal musi być „dopięty na ostatni guzik”. Niewątpliwie wybór tortu weselnego jest pozycją, która wymaga szczególnej uwagi przyszłego małżeństwa. Nieważne jak wiele znakomitych wypieków piętrzyć się będzie na weselnym stole – i tak to on będzie prawdziwym gwoździem programu. Należy więc oddać mu zasłużone pierwsze miejsce w rankingu weselnych łakoci.

Tort weselny to uczta dla ciała i zmysłów, która musi rzucać na kolana prawdziwych koneserów słodkości oraz sprawiać, że wszelkie diety, chociaż na chwilę odejdą w zapomnienie. Naturalnie jego rolą jest pozostawienie kubków smakowych w fazie ekscytacji oraz dopełnienie fantazyjnego menu. Nie jest łatwo dogodzić tak dużej liczbie osób, dlatego poleca się zamawianie tortu o stonowanym i lekkim smaku, raczej uniwersalnym. Dobrze sprawdza się czekoladowy, orzechowy lub waniliowy. Należy uważać, by nie był zbytnio nasączony alkoholem, bo może to przysłonić jego prawdziwy aromat.

Nie musowo go serwować tak późno (po oczepinach), każda pora jest dobra – np. tuż po pierwszym obiadowym posiłku. Tort nie musi być również w tradycyjnej formie ani kształcie – zamiast piętrowego ciasta, można zdecydować się na babeczki, mini serniczki lub bezy. Każdy z gości może poczęstować się swoją porcją, co jest nie tylko bardziej praktyczne, ale również stanowi dodatkową atrakcję. W kwestii smaku – tort musi być oryginalny, lekki, świeży i niezbyt słodki.

Jeżeli chodzi o wygląd – tort nie musi być kiczowaty. Może odzwierciedlać gust młodej pary, podkreślić motyw wesela, wpasować się kolorystycznie w przyjęcie tak, żeby być elementem dekoracji. Dzień organizacji imprezy jest doskonałą okazją, by spełnić swoje marzenia, także te o zjawiskowym torcie, który jest sam w sobie wisienką na torcie idealnego przyjęcia.

Co oprócz tortu

Alternatywą dla tradycyjnych tortów są cieszące się uznaniem torty z babeczek. Najlepiej, gdy są na piętrowej paterze i ułożone w taki sposób, by na myśl przywodziły ten typowy dla wesel wypiek. Poza tym, nie ukrywajmy, jest to nieco bardziej praktyczne rozwiązanie. Na przyjęcie można zamówić klasyczny tort, natomiast, jako upominek – podziękowanie dla gości – wręczyć im małe babeczki utrzymane w tej samej konwencji, co tort – bohater wieczoru.

słodki stół na weseleWspółcześnie imprezowicze mają ogromny wybór w kwestii słodkich smakołyków. Oryginalnym sposobem na zaskoczenie gości i wyjście z imprezowej monotonii, może być zastąpienie tradycyjnych ciast i podanie kolorowych babeczek (cupcakes), które są jednym z największych cukierniczych trendów ostatniego czasu. Te małe, wielkości filiżanki, smakołyki szybko zdobywają podniebienie i serce każdego, kto ich spróbuje. Nic więc dziwnego, że tak szybko znikają ze stołów. W przypadku tego przysmaku możliwości są nieograniczone. Fantazyjnie ozdobione, z mnóstwem przepysznych dodatków, stanowią nie tylko uroczą atrakcję stołu, ale przede wszystkim prawdziwą ucztę. Oryginalnym pomysłem jest utworzenie z nich tortu, który może stanowić niecodzienną, a przy tym niezwykle praktyczną alternatywę dla tego klasycznego. Tradycją stało się już obdarowywanie gości weselnymi słodkościami jako upominku pożegnalnego. Pięknie zapakowane, kolorowe babeczki nadają się do tego idealnie. Trend na babeczki zauważyło już wiele firm zajmujących się organizacją imprez.

Słodki stół na wesele

Dobrze jest mieć jakieś słodkie przekąski, po które goście będą sięgać do kawy i herbaty. Najlepiej, aby były tak przygotowane, aby można było łatwo je nałożyć na talerzyk lub po prostu wziąć do ręki. Najlepsze w słodkich stołach, czy candy barach jest to, że można zaaranżować je na nieskończoną ilość sposobów, wykorzystując takie dekoracje, kolory i słodkości, aby słodki stół odzwierciedlał upodobania domowników i aby każdy z gości wiedział, że to jest właśnie ich wesele. Nie bójmy się koloru i podkreślania motywów przewodnich wesela, czy innej imprezy. Pięknie zrobiony słodki stół, to nie tylko stacja ładowania kalorii, ale też dodatkowa atrakcja i dekoracja. A jeśli będą dobrane pyszne słodycze, chętnych aby odwiedzać ten słodki kącik nie zabraknie.

Jest to rozwiązanie, które wybiera coraz więcej osób. W ten sposób goście z łatwością mogą trafić i rozsmakować się w swoich ulubionych łakociach. To prawdziwy raj dla miłośników słodyczy, ale również znakomity pomysł na imprezową aranżację. Każdy ze stołów może wyglądać inaczej i realizować wcześniej obrany zamysł. Jest to szczególnie przydatne w momencie, gdy domownicy decydują się na uroczystość tematyczną. Nie tylko dekoracje, ale również jedzenie może stanowić element uzupełniający całą koncepcję. Na takich bufetach może znaleźć się praktycznie wszystko, co słodkie: kremy, owocowe szaszłyki, cukiereczki, czekoladki, ciasteczka, lody. A wszystko to przepięknie przybrane, ułożone, skomponowane tak, aby cieszyć nie tylko podniebienie, ale również wzrok. Przy takiej różnorodności apetycznych propozycji praktycznie niemożliwe jest, aby któryś z gości był niezadowolony. Wygląd jak i forma samego bufetu może być bardzo różna, tak naprawdę nie ma na to reguły, wszystko zależy od budżetu i wyobraźni.

Słodki stół nie oznacza, że znikną tradycyjne ciasta – wystarczy je tylko połączyć z innymi słodkościami i już mamy coś dla fanów tradycji i nowoczesności. Oprócz tradycyjnych ciast, powinny znaleźć się na nim drobne słodycze w barwach dopasowanych do koloru przewodniego przyjęcia, przepyszne deserki, także i babeczki, bezy i torty. A jeszcze inna wersja to tylko same deserki w kieliszkach, owocowe babeczki, a obok owoce, z przewagą tych sezonowych, lizaki, popcorn, wata cukrowa lub czekoladowa fontanna z owocami.

Słodki bufet, to również atrakcyjna ozdoba sali weselnej, dlatego powinien być idealnie dopracowany i zachwycać gości swoją estetyką – elegancko wyeksponowanymi słodyczami i dekoracjami. Stół powinien być spójny jeśli chodzi o kolorystykę, motywy z resztą dekoracji i aranżacji w lokalu. Dobrym rozwiązaniem oprócz słodyczy jest ustawienie na stoliku ekspresu do kawy i samowara do herbaty. W ten sposób goście będą mogli sami częstować się słodkościami i napojami. Ilość wypieków jest zależna od tego jak bardzo słodkości lubi rodzina. Przeważnie liczy się, że każda osoba spróbuje co najmniej jeden kawałek. Aby ciasta nie zabrakło, przyjmuje się, że będzie to około 20 – 30 dag na osobę + 10 dag tortu. Raczej nie ma preferencji co do ciast, jakie pojawiają się na przyjęciach. Ciasta alkoholowe nie będą dobrym pomysłem, ze względu na obecność wódki.
Dobrym pomysłem jest stworzenie „schodków” na słodkim stole weselnym, które na pewno ładnie wyeksponują zawartość candy baru. Świetnie sprawdzą się też kolorowe papierowe czy materiałowe proporczyki zawieszone nad stołem lub napisy w stylu „love is sweet”, papierowe, wiszące szyldy, kolorowe pudełka, barwne wstążki, ozdobne słoiczki i patery ze szklanymi pokrywami. Jedno jest pewne – ten stół musi być widoczny, a nic tak nie przyciąga, jak dobra aranżacja.

IMG_3713Warto zadbać o jakieś pojemniczki, pudełeczka, szklane naczynia (np. ozdobne słoiczki) czy zwykłe papierowe torebeczki, które mogą być dodatkowym elementem dekoracyjnym. Na torebkach można wydrukować imiona, datę ślubu, motyw przewodni wesela. Gościom należy przygotować odpowiednie łopatki, albo zwykłe łyżeczki, by mieli czym nakładać słodkości. Można podpisać słodkości, co będzie stanowiło kolejny element dekoracji, a także goście będą wiedzieli co mają do wyboru i co jedzą. Jest to na pewno świetna sprawa dla gości-alergików.

Słodki stół na wesele to jedna z ulubionych atrakcji, robi furorę nie tylko wśród dzieci.

Na weselach i innych przyjęciach takie kąciki są zwykle realizowane przez wyspecjalizowane firmy i wyglądają cudownie.

Jednak słodki bufet niejedno ma imię, dlatego należy wybrać jeden z podanych niżej:

1. Tradycyjny słodki stół, na którym królują ciasta, tort albo ciasteczka. Głównym elementem dekoracyjnym są ozdobne patery.

2. Klasyczny candy bar, który opiera się głównie na żelkach, cukierkach i pralinkach, oraz innych drobnych słodyczach. Ciasta są w nim tylko dodatkiem. Ważne miejsce zajmują cupcakes, cake pops albo makaroniki. Głównym elementem dekoracyjnym są nietypowe słoje i słoiki.

3. Popcorn bar – świetnie pasuje do tematycznego wesela „filmowego”. Popcorn może być podawany na słono, ale też na słodko – z karmelem. Goście sami wybierają i tworzą własne kompozycje.

4. Apple bar, gdzie goście samodzielnie przygotowują karmelizowane jabłka. Świetnie pasuje do jesiennych imprez. Dla gości maczanie jabłek w czekoladzie lub karmelu stanowi dodatkową atrakcję.

5. Cookie table. Zamiast żelków – tutaj królują ciasta i ciasteczka. Pieczone np. przez pannę młodą i jej rodzinę są fantastycznym ich wkładem w uroczystość.

6. S’mores bar. Jest to nawiązanie do amerykańskiej tradycji pieczenia pianek nad ogniskiem i wkładania ich jak kanapkę między dwa herbatniki.

7. Lodowo-jogurtowy bufet. Wersja trudniejsza niż poprzednie, bo trzeba utrzymać odpowiednią temperaturę lodów lub mrożonego jogurtu. Wystarczy dodać pokrojone owoce, posypki, drobne słodycze, i zaprosić gości do tworzenia własnych przepysznych kompozycji smakowych.

Candy bar nie jest ciągle na polskich weselach czymś powszechnym, a trzeba wiedzieć, że to dla gości świetna rozrywka, a dodatkowo – wspaniała dekoracja sali weselnej.

Każdy, kto śledzi imprezowe trendy wie, że podziękowania dla gości szczególnie weselnych, to już niemal obowiązkowy punkt programu. Doskonałym pomysłem są słodkie podziękowania, i tutaj również form i opcji jest nieskończona ilość – ciasteczka lub makaroniki w weselnych kolorach, pojedynczo pakowane cupcakes, słoiczek z dżemem lub sosem karmelowym.

Doskonałym pomysłem jest również połączenie funkcji podziękowań weselnych z winietką – wystarczy położyć przy nakryciu gościa pudełeczko ze słodkościami, jednoznacznie sygnalizując gdzie dana osoba ma usiąść. Każdemu z gości na pewno będzie miło schrupać coś słodkiego w drodze do domu, lub na drugi dzień do porannej kawy.

Wesele, chrzciny, komunię świętą, przyjęcie rocznicowe, czy nawet spotkanie w gronie przyjaciół z okazji lub bez, zawsze chcemy uczcić w wyjątkowy sposób.

Bez względu na to, które z frykasów znajdą się na słodkim stole, warto zapamiętać, że nie warto rezygnować ze słodkiej tradycji, która może przynieść troszkę szczęścia.

H. T.

Słodki stół na wesele, słodki stół Bydgoszcz, słodkie stoły, candy bar, candy bar wesele, candy bar Bydgoszcz, cupcakes, cupcakes Bydgoszcz, cake pops, cake pops Bydgoszcz, cakepops,